Sczcecin/Swidwin. Edyta Nowak (50) setter svinekjøtt i saus og gratinert rotfrukt på bordet. Alt kommer fra gården hennes, på rundt 100 dekar.
– Jeg dyrker agurk, kål, gulrot, gresskar, hvete, poteter. Jeg har en ku og en kalv, noen griser, høner og kaniner, sier Nowak over grytene.
Nowaks 100 dekar er gjennomsnittsbruk i polsk landbruk. Bøndene rundt småbyen Swidwin i provinsen Vest-Pommern holder sin egen mat, som de alltid har gjort. De selger eller bytter egg, syltetøy og brød med naboen, som de alltid har gjort. Med det murrer på den pommerske landsbygda.
Mange og private
Polen har Europas største bondestand. 14,5 prosent jobber i landbruket, mot 5,6 prosent i hele EU. Bare Romania har flere jordbrukseiendommer enn Polen – 1,6 millioner.
Frigjøringen fra kommunismen ga fallende jordbruksproduksjon i hele Øst-Europa. Polen var unntaket. Landet hadde nemlig en selveiende bondestand gjennom hele kommunisttiden.
Staten hadde hånd om 22 prosent av jordbruksarealet, men det meste ble drevet av småbønder.
Saten regulerte imidlertid både størrelse, drift og omsetning av private gårdsbruk. Selveiende bønder måtte selge obligatoriske kvoter til staten fram til 70-tallet, og slet med å få sin del av tilgjengelige maskiner, drivstoff og andre innsatsfaktorer. Det holdt selveiergårdsbrukene små og arbeidsintensive.
Bøndene sto fremst i nei-kampanjen før EU—medlemskapet I 2004. De fryktet å bli utkonkurrert av subsidiert vestlig mat.
Det omvendte skjedde. Mellom 2004 og 2014 ble inntektene tredoblet. Polen er Europas største produsent av kylling, poteter, rug og sukkerroe. I 2013 overtok Polen Kinas plass som største epleeksportør.
– Dette en gyllen tidsalder for polsk landbruk, sier Jerzy Wilkin, professor i økonomi ved universitetet i Warsawa,
Men bøndene leverer både protest og poteter. Hvorfor det?
Jord mer verd
Hvorfor er polsk jord så ettertraktet? Bøndene frykter at spekulanter kan gjøre en kule.
Prisen på jordbruksjord har tatt femgangen siden 2002, til om lag 720 euro per dekar i snitt. Det er likevel langt unna dekarprisen i Nederland, som nærmer seg 5000 euro.
– Privat jord selges opp mot 7000 zloty (rundt 15.000 kroner) per dekar på auksjon, sier ANR-direktøren. Statlig jord ble i fjor solgt for 2500 zloty (vel 5500 kroner) per dekar. Denne prisen skal speile produksjonsevnen på arealet, men har steget med 2200 kroner per dekar på 5 år.
– Nederlandske, danske, tyske og engelske selskaper kjøper land for å etablere industrifarmer, dyrke genmodifiserte avlinger, eller for å spekulere i prisøkning, sier aktivisten Jadwiga Lopata.
Prisutviklingen skyldes også EUs felles landbrukspolitikk, mener bøndene i Swidwin.
– Da EU begynte å gi arealstøtte uten krav til produksjon, var det «money for nothing». Folk kjøpte billig jord uten å drive den, bare for å sikre seg tilskudd. Det ga dem penger til å kjøpe mer. Dette økte jordprisen, sier Martin Grzadko.
Skiftet ut direktør
I fjor begynte ANR å si opp leieavtaler i Vest-Pommern for å kunne selge unna. I februar i fjor demonstrerte tusenvis av fagorganiserte bønder i Warszawa for grunneierrett, forbud mot GMO og økte statlige overføringer.
Bøndene, mange av dem organisert i fagbevegelsen Solidaritet, krevde at åpningen for jordsalg til utlendinger ble stoppet, og at barn av bønder som leier jord får arverett til leieforholdet
I våronna i fjor kjørte et knippe bønder i Vest-Pommern ut på åkrene de hadde mistet leieretten til, og sådde i protest.
Det toppet seg i oktober, da påtalemyndigheten godkjente fengsling av fem av bøndene som hadde sådd uten lov. De risikerte 5 år i fengsel.
– De er modige forsvarere av polsk jordbruksjord mot utenlandsk kapital, sier Jadwiga Lopata, nestleder i International Coalition to Protect the Polish Countryside (ICPPC). Traktorene blokkerte trafikken i Sczezin.
Samtidig økte trykket på statens jordselskap.
– ANR har vært uvitende om eierstrukturen i nærområder der de har solgt jord. De gjorde ikke jobben med å utvikle arealstrukturen. Det skulle de ha gjort, fant riksrevisjonen.
ANR overvåket heller ikke annenhåndsmarkedet, og hadde ikke faste prosedyrer for hvilke områder som skulle selges.
Den nyvalgte statsministeren, Beata Szydlo, fikk de fem arresterte løslatt uten rettergang. Regjeringen strammet også inn muligheten til å kjøpe jord via stråmenn, og direktøren for ANR i Szczecin ble avsatt.
Og hvem kom inn? Bonden og aktivisten Jan Bialkowski, en av de argeste kritikerne av den forrige regjeringens politikk.
– Spekulasjon med jordbruksjord var en av hovedårsakene til bondeprotestene som har foregått siden 2012, sier Bialkowski.
– Protestene fokuserte ikke på ærlige utenlandske investorer og bønder, men spekulativ kapital, det meste av dette utenlandsk kapital.
Hvem skal eie jorda?
Over hele Europa er eierskap til naturressurser som jord, skog og fisk, i endring.
I en artikkelserie i sommer ser Nationen på hvordan eierskapet i ulike europeiske land utvikler seg. Hvilken betydning har ulikt eierskap for landbruket og matproduksjonen?
Artikkelserien har fått støtte fra stiftelsen Fritt Ord.
Les flere saker på nationen.no